Haku

Kirjautumisen ja oman tilin käytön ohje

Neuvoja kirjautumiseen

Kun kirjaudut SeAMK-Finnaan voit uusia lainojasi, tehdä varauksia ja tallentaa hakuja ja suosikkeja myöhempää käyttöä varten. Voit myös tutkia omia tietojasi ja maksaa myöhästymismaksuja verkossa. SeAMKin opiskelijat ja henkilökunta saavat kirjautuneena käyttöönsä kaikki SeAMKin elektroniset aineistot, kuten e-kirjat, e-lehdet ja artikkelit.

SeAMK-Finnaan voi kirjautua kolmella eri tavalla:

SeAMKin opiskelijoiden ja henkilökunnan HAKA-kirjautuminen

HAKA-tunnus on tarkoitettu Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijoille ja henkilökunnalle.

Näin kirjaudut palveluun HAKA-tunnuksella:

 1. Kirjaudu omaan tiliin valitsemalla ylävalikosta Kirjaudu. Valitse lomakkeen ylävalikosta SeAMK-tunnuksella.
 2. Klikkaa Haka Login. Haka-kirjautumisessa käytetään monivaiheista tunnistautumista. Lisätietoja monivaiheisesta tunnistautumisesta löytyy Jelpparin sivuilta. Sen jälkeen kirjautumisikkuna vie sinut SeAMKin kirjautumissivulle. Kirjoita SeAMKin käyttäjätunnus ja salasana, ja palaat takaisin SeAMK-Finnaan kirjautuneena käyttäjänä.
 3. Lisää kirjastokorttisi SeAMK-Finnan käyttäjätiliin ensimmäisellä kirjautumiskerralla. Katso ohje kirjastokortin liittämiseen.

Sähköpostilla kirjautuminen

Muut kuin SeAMKilaiset tilaavat kertakäyttöisen kirjautumislinkin sähköpostiin. Sähköpostiosoitteen on oltava se, joka on tallennettu asiakastietoihin kirjastojärjestelmässä.

SeAMK-Finna lähettää sähköpostiin linkin, joka on voimassa rajoitetun ajan. Linkki pitää avata samalla laitteella ja samalla selainohjelmalla, jolla se on tilattu. Salasanaa tai PIN-koodia ei tarvita.

Finna-tunnuksella kirjautuminen

Finna-tunnuksella kirjautuminen on vaihtoehto kertakäyttöiselle sähköpostikirjautumiselle. Voit luoda Finna-tunnuksen, ellei sinulla vielä ole sitä. Ellei sinulla vielä ole SeAMK Kirjaston kirjastokorttia, ilmoittaudu ensin asiakkaaksi lomakkeella.

Näin luot uuden Finna-tunnuksen:

 1. Kirjaudu omaan tiliin valitsemalla ylävalikosta Kirjaudu. Valitse lomakkeen ylävalikosta Finna-tunnuksella.
 2. Valitse kirjautumisikkunan alaosasta Luo uusi Finna-tunnus.
 3. Täytä lomakkeeseen sähköpostiosoite, toivottu Finna-tunnus ja salasana. Sähköpostiosoitteen on oltava sama, jonka olet ilmoittanut kirjastoon. Jos käyttäjänimi on jo käytössä, sinun täytyy valita toinen. Kun olet täyttänyt lomakkeen, klikkaa Lähetä.

  Vinkki! Voit laittaa käyttäjänimeksi esimerkiksi sähköpostiosoitteesi, jolloin se on helppo muistaa.

 4. Saat ohjeet sähköpostiosoitteen vahvistamiseksi sähköpostiisi, jonka olet ilmoittanut Finna-tunnuksellesi. Tarkistathan sähköpostisi roskapostikansion, jos viestin saapumisessa kestää.
 5. Uusi Finna-tunnuksesi on valmis, kun olet vahvistanut sähköpostiosoitteesi. Voit nyt kirjautua palveluun. Oma tili löytyy sivun yläpalkista.
 6. Jos sinulla on jo SeAMK Kirjaston kirjastokortti, se liitetään automaattisesti tiliisi ja voit uusia lainojasi ja tehdä varauksia.

Oletko unohtanut Finna-tunnuksesi salasanan?

Jos olet unohtanut käyttäjätunnuksesi salasanan, voit vaihtaa sen tilalle uuden.

 1. Avaa Finna-tunnuksen kirjautumisikkuna ja klikkaa Unohditko salasanasi?
 2. Linkistä pääset lomakkeelle, jonne voit kirjoittaa Finna-tunnuksesi käyttäjätunnuksen tai sähköpostiosoitteen. Valitse sen jälkeen Palauta salasana.
 3. Saat ohjeet salasanan palauttamiseen sähköpostiisi, jonka olet ilmoittanut Finna-tunnuksellesi. Tarkistathan sähköpostisi roskapostikansion, jos viestin saapumisessa kestää.

Käyttäjätunnusten vanheneminen

 • SeAMK-Finnan tili ja käyttäjätunnukset vanhenevat, jos et ole 18 kuukauteen kirjautunut SeAMK-Finnaan.
 • Käyttäjätunnusten vanheneminen merkitsee tiliin liittyvien suosikkilistojen ja tallennettujen hakujen katoamista.
 • Käyttäjätunnusten vanheneminen ei merkitse esim. lainatietojen katoamista tai lainaoikeuden lakkaamista.
 • SeAMK-Finna lähettää käyttäjätunnusten vanhenemisesta viestin. Voit estää käyttäjätunnuksen vanhenemisen sillä tavoin, että kirjaudut SeAMK-Finnaan entisillä tunnuksillasi.

Oman tilin hallinta

Kun olet kirjautunut palveluun, voit tarkastella oman tilisi tietoja. Oma tili löytyy sivun yläpalkista.

Oma tili -näkymässä voit

 • tarkastella ja uusia lainojasi
 • tarkastella ja perua varauksiasi
 • tarkastella ja maksaa myöhästymismaksujasi verkossa
 • lisätä tiliisi SeAMK Kirjaston kirjastokortin
 • tarkastella ja muuttaa omia tietojasi
 • tutkia tallennettuja hakujasi
 • tutkia ja muokata suosikkilistojasi.

Lainat

Sivulla voit tarkastella lainojasi ja uusia lainojasi, kun olet ensin liittänyt kirjastokortin tiliisi.

  • Voit järjestää lainasi myös eräpäivän tai otsikon mukaan.
  • Voit uusia lainasi ruksaamalla haluamasi niteet ja painamalla painiketta Uusi valitut lainat.
  • Kaikki lainat voit uusia kerralla ruksaamalla ruudun listauksen alussa ja painamalla Uusi kaikki lainat, jolloin kaikki lainasi uusiutuvat yhdellä kertaa.
  • Jos lainaa ei voi uusia (kaikki uusintakerrat on käytetty tai julkaisuun on varaus), lainan edessä on teksti Ei voi uusia.
  • Uusiutuneesta lainasta saat näyttöön vihreän ilmoituksen: Uusiminen onnistui. Uuden eräpäivän näet ilmoituksen yläpuolella.
  • Jos uusinta epäonnistuu, ts. lainaasi on varaus tai olet lainakiellossa, saat näyttöön punaisen ilmoituksen: Lainaa ei voitu uusia.
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulun henkilökunnan lainat uusitaan automaattisesti (enintään 4 vuoden ajan)
  • Lainaa voi uusia enintään 2 vuoden ajan (SeAMK henkilökunta 4 vuoden ajan). Sen jälkeen se on palautettava takaisin kirjastoon. Kirjan voi sen jälkeen lainata uudelleen, ellei siitä ole varauksia.

Varaukset

Sivulla näet aineiston, johon olet tehnyt varauksen. Voit myös peruuttaa varauksiasi.

Kun teet varauksen lainassa tai hyllyssä olevaan kirjaan Varaa teos -painikkeesta,

  • saat ilmoituksen: Varauspyyntö onnistui, tai syyn miksi varaus ei onnistunut, esim. Varaaminen ei ole mahdollista, koska olet lainakiellossa.
  • Kun edellinen asiakas palauttaa lainan, saat sähköpostiisi varauksen noutoilmoituksen. Näet myös SeAMK-Finnassa, mihin asti varauksesi on noudettavissa.

  Voit perua ruksaamasi varaukset painamalla Peru valitut varaukset tai Peru kaikki varaukset.

   • Saat sähköpostiisi ilmoituksen varauksen perumisesta.
   • Noudettavissa olevaa varausta et voi enää perua. Ilmoita noutamattomasta varauksesta kirjastoon.

Maksut

Maksut -välilehdellä näet, onko sinulla maksamattomia maksuja kirjastoon ja syyn, mistä maksut ovat kertyneet.

Yli 10 euron maksukertymä aiheuttaa lainakiellon, joka raukeaa, kun maksat vaaditut maksut. Voit maksaa maksut kirjaston asiakaspalvelussa tai verkkomaksuna SeAMK-Finnan kautta.

Huom! Maksusaldossasi näkyy tämänhetkinen tilanne. Jos sinulla on myöhässä olevia kirjoja, niistä erääntyvät maksut eivät vielä näy saldossa. Niistä kertyy lisää myöhästymismaksuja saldoon vasta, kun uusit tai palautat myöhässä olevat kirjat.

Verkkomaksaminen

SeAMK-Finnassa voit maksaa sinulle kertyneitä myöhästymismaksuja myös verkkomaksuna. Maksettavissa olevat maksut näet Oman tilisi tiedoista.

Maksupalvelutarjoaja

Maksunvälityspalvelun toteuttajana ja maksupalveluntarjoajana toimii Paytrail Oyj (2122839-7) yhteistyössä suomalaisten pankkien ja luottolaitosten kanssa. Paytrail Oyj näkyy maksun saajana tiliotteella tai korttilaskulla ja välittää maksun kauppiaalle. Paytrail Oyj:llä on maksulaitoksen toimilupa. Reklamaatiotapauksissa pyydämme ottamaan ensisijaisesti yhteyttä tuotteen toimittajaan (SeAMK Kirjasto).


Paytrail Oyj, y-tunnus: 2122839-7
Innova 2
Lutakonaukio 7
40100 Jyväskylä
Puhelin: 0207 181830
www.paytrail.com

Verkkopankit

Verkkopankkimaksamiseen liittyvän maksunvälityspalvelun toteuttaa Paytrail Oyj (2122839-7) yhteistyössä suomalaisten pankkien ja luottolaitosten kanssa. Käyttäjän kannalta palvelu toimii aivan kuten perinteinen verkkomaksaminenkin.

Kirjastokortit

Jos sinulla on SeAMK Kirjaston kirjastokortti tai käytät Tuudossa olevaa kirjastokorttia, lisää se SeAMK-Finnan käyttäjätiliin.

Kun olet lisännyt kirjastokortin SeAMK-Finnan tiliin, voit uusia lainojasi, tehdä varauksia ja maksaa myöhästymismaksuja verkossa.

Sivulla näet myös kirjastokorttisi viivakoodin. Voit käyttää sitä kirjastokortin sijaan SeAMK Kirjaston lainausautomaateilla.

Näin lisäät kirjastokortin:

 1. Kirjaudu ensin SeAMK-Finnaan ja siirry Omaan tiliin sivun yläpalkista. Valitse Kirjastokortit ja Lisää kirjastokortti....
 2. Jos haluat, voit nimetä kirjastokorttisi, jotta erotat sen helpommin. Jos jätät nimen tyhjäksi, kortin nimenä näkyy kirjastokortin tunnus.
 3. Syötä sähköposti, jonka olet ilmoittanut kirjastoon. Klikkaa lopuksi Tallenna.
 4. SeAMK-Finna lähettää sähköpostiisi kirjautumislinkin, joka on voimassa rajoitetun ajan. Jos linkkiä ei ala kuulua, kannattaa tarkistaa sähköpostin roskapostikansio. Avaa linkki samalla laitteella ja samalla selainohjelmalla, jolla olet tilannut sen. Kun kirjaudut linkistä ensimmäisen kerran, kirjastokortti liitetään automaattisesti tiliisi.

Omat tiedot

Näet omista tiedoistasi, mitä tietoja sinusta on talletettu kirjastojärjestelmään. Voit muuttaa oman tilisi tietoja Vaihda PIN tai päivitä tietosi -linkin kautta.

Voit myös syöttää uutuusvahtien sähköpostiosoitteen ja SeAMK-Finnassa näkyvän nimimerkin.

Sivulla voit myös ladata suosikkilistat ja aiemmin tallennetut haut omalle koneellesi tai tuoda suosikit ja haut tiedostosta SeAMK-Finnaan. Voit myös kokonaan poistaa SeAMK-Finna-tilisi.

PIN-koodin vaihtaminen

Pääset vaihtamaan PIN-koodisi Omat tiedot -sivulla. PIN-koodia tarvitaan vain kirjaston lainausautomaateilla. Jos muutat PIN-koodin SeAMK-Finnassa, sinulle tulee uusi PIN-koodi SeAMK Kirjaston lainausautomaateille.

 • Kirjautuneena SeAMK-tunnuksella: voit muuttaa itsepalveluautomaateilla käytettävän PIN-koodin itse. Jos yhteystietosi ovat muuttuneet, ilmoita ne kirjastoon.
 • Kirjautuneena sähköpostilla tai Finna-tunnuksella: voit päivittää osoitteesi, sähköpostiosoitteesi, puhelinnumerosi ja itsepalvelun PIN-koodin.

Suosikkilistojen ja tallennettujen hakujen talteenotto

Huomioi, että eri kirjautumistavoilla luodut käyttäjätilit ovat erillisiä toisistaan. Esimerkiksi SeAMK-tunnuksella luodut suosikkilistat eivät ole käytettävissä toisessa tilissä. Voit kuitenkin siirtää suosikkilistoja ja tallennettuja hakuja tililtä toiselle.

Ennen tilin poistoa tai tilin vaihdon yhteydessä haluat ehkä ottaa talteen suosikkilistasi ja tallennetut haut. Toiminto löytyy Omat tiedot -valikosta kohdasta Omien tietojen tuonti ja lataus.

Näin otat talteen suosikkilistasi:

 1. Kirjaudu ensin SeAMK-Finnaan ja siirry Omaan tiliin sivun yläpalkista. Valitse Omat tiedot.
 2. Omien tietojen lataus ja tuonti löytyy sivun lopusta. Valitse Lataa suosikit ja haut tiedostona, kun haluat kopioida suosikkilistasi ja tallennetut haut omalle koneellesi. Tiedosto latautuu koneellesi .json-muodossa.
 3. Tiedosto on ladattu koneellesi.

Näin tuot tiliisi suosikkilistoja ja hakuja:

 1. Klikkaa Tuo suosikit ja haut tiedostosta, kun haluat tuoda käyttäjätiliisi suosikkilistoja ja hakuja esimerkiksi tilanteessa, jolloin kirjasto julkaisee uuden Finna-näkymän.
 2. Valitse koneeltasi aiemmin lataamasi .json-tiedosto ja paina Lisää suosikit ja haut.

Käyttäjätilin poistaminen

Jos haluat kokonaan poistaa SeAMK-Finna-käyttäjätilisi, valitse Poista tili Omat tiedot -sivun alalaidasta.

Kun olet poistanut tilin, et saa enää muistutuksia aineistojen eräpäivistä tai ilmoituksia uutuusvahdilta. Et pääse enää katsomaan tallennettuja hakuja tai suosikkilistojasi, koska myös ne poistetaan. Sinun on kuitenkin mahdollista ottaa suosikkilistat talteen ennen tilin poistoa.

Huomioi, että tilin poistamisen jälkeen kommenttisi ja arvostelusi jäävät palveluun anonyymeinä, eli ne näkyvät ilman nimeäsi. Sinun täytyy poistaa kommentit ennen tilin poistoa.

Kirjaudu ulos

Lopeta istunto aina valitsemalla Oma tili -valikosta Kirjaudu ulos ja sulkemalla selain (julkisilla tietokoneilla).